Sunday, March 11, 2007

rakunlar ...

Gecen gun canli canli bir rakunun intiharini seyredince . hatirasina hurmeten bi iki sey yazayim dedim ..


Dayton'a gidiyorduk cuma gunu . I-70 uzerindeyiz . şapşili hayvan sen git bi arabanin altina gir yerles. [yani ben oyle tahmin ettim , herhalde araba daha park halindeyken altina girmis olmali ... sonradan otobanda komando gibi arabanin altina felan atlayip tutunmayacagina gore .. ] mavi sedan bi arabaydi, ihbar etmek gibi olmasin :P Sonra da tam araba otobandayken inmeye kalk ..


ben onumuzdeki arabanin altindan bisiler sarktigini goruyorum ama acaba torba filan mi diye oyle cok da onemsememistim . saatte 75 mil civari gidiyoruz , anlayin bi hayli suratli bi trafik var otobanda . Biraz onde polis arabasi da ayni istikamette gidiyor olmasa bundan en az 10 - 15 mil daha hizli akardi trafik, o da ayri tabi :) Benim de gozum arabanin altindan sarkan seye takildi , habire ona bakiyorum .. sonra iki ayagini daha indirip hooop asagi atlayinca anladim rakun oldugunu .. tabi hizla yuvarlandi felan , o esnada saglamdi ama icim cok kotu oldu . Arkada araba yoktu biz yan seritteydik , ama hic sanmiyorum ki I-70 trafigine dayanabilsin :(


Yaaa ben anlamiyorum bu hayvanciklari .. yani senin ne isin var arabanin altinda di mi ? hadi evlerimizin coplerini karistiriyorsun , hatta basement (evin bodrum kati ) hatta sominelere bile zaman zaman yerlesiyorsun . Ama anlamiyorum ki arabanin altinda ne ariyosun sen mubarek hayvan ?


Rakunlar bilmeyen icin, kediden buyuk, handiyse orta halli bi kopek iriliginde tuy yumagi bi hayvandir. Cok sirin gorunmelerine ragmen son derece obur , bi o kadar da israrci olduklarindan mutevellit zaman zaman tehlikeli olabilirler. Piknik yerinde piknikcilerin mamalarindan otlandiklari , hatta haracini alasiya kadar gitmeyip melul gozlerle sonuna kadar bekledikleri , hatta daha da ileri gidip caldiklari rivayetler arasindadir . ben yasamadim Allah icin, ama pekcok defa bu hususta uyarildik .



West Virginia'da kamp yaparken bir gece tangur tungur bir gurultuyle korku icinde uyandik . Disarda hemen kapinin yanindan geliyordu sesler . yuregim agzimda "Allahim" dedim "korktugum basima geldi , ayi geldi kabine girmeye calisiyor!!!" Esim pencerenin perdesini hafifce aralayip bakti, bisi goremedi . Kabinin agac kutuklerinden mamul duvarina sertce bikac kez vurup hayvani korkutmaya calisti .
O zaman kapinin yanibasindaki copten bir kafa uzandi .. bir rakun kafasi ... Direk pencereye bakiyor , demekki daha once de benzer uyariyi almis, booyle gayetten tecrubeli bi durusu var . Esim rakun oldugunu gorunce pencereyi araladi , el kol hareketleri 'git mit' felan ama .. tinmiyor rakun kardes .. boooooooole bakiyor . anladik sonra tabii bu bakisin ' gideyim mi , bisiler atacak misiniz kafama , yok atmiycaksaniz bosyere vakit kaybi olmasin , devam edicem , daha bulamadim aradigimi" manasina geldigini :P
ee o tecrubeli , biz degildik, ilk kampimizdi . hayir bilmiyoz da zati bulasirsak nasil bi tepki vercek, bakalim , belki gitmiycek, o atliycek ustumuze felan .. di mi ? yani o esnada bilmedigimiz icin " amaaaaaan bosver elleme yesin ne yiycekse" dedim. Esim de zati onu bekliyomus iyi madem dedi kapadi pencereyi gitti yatti . Ben bi vakit daha bakistim hayvanla .. hayran oldugumdan diil yanlis anlasilmasin .. meraktan .. ilk kez bu kadar yakindan ve bu raddede yuzsuz bi rakun goruyordum, bi daha belki olmaz diye hani .. Sonraciiima o bu bakismadan sıkılınca cope daldi tekrar, ayni yuzsuz gurultuleri cikara cikara eselenmeye devam etti . benim uykum kacti tabii, o ayri :P hayir , sonra nasil uyucam ben o gurultude ??


Bi keresinde de Halide Abla anlatmisti , arkadasinin basina gelmis. bigun evde salonda oturmus abur cubur bisiler yiyolarken , gozu biseye takilmis .. sominede biseye .. parlayan biseye ... burda bilenleriniz vardir, bizim somineleri genellikle ince bi demir agla kapatiyolar , eski sovalye zirhlarini andiran bisi . ates disari sicramasin diye herhalde . . ben sominemi bi kere bile yakmadigim icin ne ise yaradigini ogrenme firsatim olmadi , cok atmayim o yuzden . neyse .. cok iyi gorememis ya , egilmis "ne ki bu" diye bakmak icin .. ne gorse begenirsiniz ?? bravo dogru tahmin !! Rakun !! .. bi adet rakun ona bakip durmuyor muymus sominenin icinden . artik ne zaman yerlestiyse oraya ... iyyyyy .. dusununce bi kotu oldum simdi .


Neyse bu durumlarda itfaiyeye haber vermek gerekiyormus aklinizda bulunsun, onlar da oyle yapmislar zati . Cunku bu sirin rakun hayvani , evim diye sahiplendigi mekani aslanlar gibi savunup terketmeye yanasmadigi icindirkine son derece saldirganlasiyormus !! sizin saftirik saftirik disari atma cabalariniz cok aci neticeler dogurabilirmis. Gorurseniz sayet kacak bi sekilde evinizin bi yerine yuvalanmis , kira odemeden oyle beles beles gecinen bi rakun ailesi, yahut bekar rakun , neyse artik , itfaiyeye haber verin !!! Onlar ozel bi ekip gonderip boyle maskeli ozel elbiseli felan , cikariyolarmis .. aklinizda bulunsun .


Bugun de yine boyle faydali bilgiler verdim sizlere :))
Yasadigimiz bolgede bol miktarda varlar .. Rakunlari sevelim sayalim , gordugumuz yerde hurmet gosterelim . ve fekat beslemeyelim, alismasinlar , kendi dogal hayatlarinda bulsunlar bortu bocuk, zate internette biraz arastirinca ogrendim ne bulsa yiyolarmis, ac kalmazlar yani , ne yiyeceklerse dogal yollarla kendileri bulup kendileri yesinler. afiyet seker olsun .
Ve fekat otobanlarda felan intihar etmeleri cok aci . bahar aylari geldi, goruyoruz oyle yol kenarinda felan . Turkiye'de de kedi cok gorurduk :( Uzuluyoruz yani .. keske onlara rahat yasama alanlari sunabilsek ama mumkun diil tabii .. biz insanlar malum her bir tarafa tum medeniyetimiz ve onun yan etkileri ile yayildigimizdan mutevellit :P
Hepinize hayirli pazarlar :)


22 comments:

Anonymous said...

Ya sumeyra abla valla supersin, ne cok bilmedigim varmis diyorum sayende bir bir cikiyor ortaya:))) Hayir sen okadar anlattin fakat ben 3, 5 yildir buralardayim inanirmisin 1 tane bile rakun bile gormedim:)))) sehirin hemen hemen ayni kisminda da yasiyoruz ama:( sanirim cevreyi hic inceleyici gozlerle bakmiyorum :(( Bundan sonra rakun avindayim bakalim:))

Tatli Hatiralar said...

zehracim sen de supersin, hangi arada derede okudun da ne zaman yorum yazdin :) gozlerimi yasartiyosun walle :)) ciddi ciddi preferred customer odulunu hakediyosun :)

rakunlari daha ziyade geceleri gorebilirsin . gece gezerken daha dikkatli bakinmani tavsiye ederim. Bizim lakeview square de ben cok gorurdum :)

yalniz, av olayi bize ters :) rakun avinda diil de seyrinde olmani tavsiye ediciim, bi cevreci olaraktan :P

opuldun :)

Anonymous said...

ya sumeyra aynen zehra gibi ben de hic gormedim, pek de gormek niyetim yok bu rakunlari, bu kadar aci tatli hatiralar yasaman cok ilginc onlarla, blogunun adini gercekten hakediyorsun simdi, yalniz bu somine olayi eger gercekse ben korkarim bu isten, gerci esim somineyi yakmayi pek sever, demek ki birdan sabah ev soguk diye yaktiginda, taze ama lezzetli olmayan bir izgara kokusu duyarsak, maalesfe intihar etmis olan ikinci bir rakun hayal edebiliriz, tabi akilli olup geceden basementa kacmazsa...ufff baya korktum ben bu hayvandan, zaten ben minik sincaplardan bile korkarim ve hic hoslanmam ayni sekilde israrci olduklar ve insanlardan korkmadiklari icin...
zeynep

Anonymous said...

ISte sekerim bagimlilik yaptiniz takipteyiz:) Buarada rakun avindayim dan kasit mecazi anlamda kullanmistim:)Yoksa bizde sapina kadar cevreciyiz Allaha bin sukur:)
Tatli ruyalar....

Serra said...

ben de gordum rakun, hatta annemLe burda baLkonda geceLein oturup karanLikta sohbet ederken. Evin merdivenleri di$ardan ve tahta, biliosundur burai. Yagmur yagio $iddetli bi $ekilde, zavallim siginmi$ oraya. Ay bi ho$uma gitmi$ti ki, ama hayvanciq korktu biSden kaCti.
Senin annattikLarin da baya aCtion doLu. Bundan sonna dikkatLi oLurum! ;p

~Serra

Tatli Hatiralar said...

Zeynepcim nasil olup da hic gormediniz rakun hayret :) biz demekki maaile hayvanseveriz, hemen hemen her disari cikisimizda civardaki tum hayvan ve nebatati pur dikkat inceler, birbirimize gosteririz , yol kenarinda mevta olmuslar haric. onlari da goruruz de birbirimize gostermek cok hosumuza gitmiyor, daha ziyade kendi kendimize uzulup icleniyoruz. simdi siz Allah bilir kokarca , geyik ve samur da gormemissinizdir :P bigun de onlara degineyim bari ;))
opuldun seker :)

Tatli Hatiralar said...

:))) sagolasin Zehracim, reminderi aldim, nasipse geliyorum ins :) opuldun :)

Tatli Hatiralar said...

Serracim zati genelde geceleri gezip yiyecek araniyolarmis . Ben paril paril parlayan gozlerini goruyorum once, aynen kedi gibi . Ama malum burda kediler sokakta gezmiyor, yuzu de boyle maskeli gibi ya :) hirsiz cunku :P :) bu yaz deer creekte otel odamizin balkonuna portakal ve elma koyma safdilliginde bulunmustum . tum elmalarim sabahleyin afiyetle yenmisti, bi posalari kalmisti bana yadigar :P ben yine rakun diye kizdim ama gunahini almisim hayvanceyizin. Asil hirsiz sonra kendini ele verdi, fotosunu bile cektim isbasindayken :P gelincik kostebek arasi bisiydi ama nedir ismi hic bilmiyorum ...

sirin hayvanlar ama di mi :)

Anonymous said...

Merhaba Sumeyra abla;
Ben de hemen rakun iceren bir hatirami paylasam seninle. esimle kampa gitmistik buradaki milli parklardan birine, cadirda uyuyoz, birden birsey cadira surtune surtune gecti ben tabi panik! esim rakundur dedi devam etti uykusuna ben butun gece korkudan cadirin ortasinda oturdum, neden sonra yorgunluktan sizmisim... Hic hos anilarim yok rakunlarla hic..,

Anonymous said...

Sisttt sekercim, pls update your blog:)
From your blog fan:)

Gazeteci said...

Ilahi Sumeyra, alem kizsin vesselam. Bu aksam Zehra soyleyince iyice meraklandim, bakiyim dedim bizim kiz ne yazmis rakunlarla ilgili.Yine guldurdun gece gece. Ben de Chicago'dayken gormustum, ilk evimizin coplugunden firlamisti bigun. O gun bugundur pek gordugumu hatirlamiyorum, cizgi filmleri saymazsak. haa bi de Yesil Obadaki Amerikali rakun var, cins. Alem hayvan, seyredin derim. Simdi bu Yesil Oba da nedir diye sorarsaniz, artik muhatabiniz ben degil, Musa. Onunla halledin.

Yaa bu arada evlere kapidan, o da olmazsa bacadan girdiklerini bilmiyordum, bak bu biraz urkunc.

Gazeteci said...

Heey bu arada Sumeyracim, rakun haricinde geyik de cok gormuslugum vardir. Ilk evimin orman kenarinda olmasi hasebiyle bu sevimli hayvanlarla icli disli yasar, hemen hemen her gun ve gece de kucuklu buyuklu geyik kardesleri gormekle sereflenirdik.Ama bu sehre geldikten sonra pek gordugumu soyleyemeyecegim. Ben hayvanin disarda yasayanini, eve bacaya girmeyenini severim arkadas.

Imza:Geyik muhabbeti sever bir vatandas

Anonymous said...

Bir bakış görmüştüm yıllar önce yüreğime hançer gibi saplanan...ve yine bir bakış gördüm dün, aman Allahım bu nasıl samimi, nasıl sıcak bir bakış, hayran kaldım, belki yıllarca unutamıyacağım bir bakış.
Ne alakası var diyeceksiniz. Alakası olup olmadığını bilmem ama, Rakun hikayesini okurken birden bir şimşek çaktı ve bu görüntüler ekrana zıplayan korsan reklamlar gibi oldu ve dalıp gittim bir yerlere...

İki kardeş kavga ediyorlardı. Aynı mekandaydık. Küçüktüler. Belki doğru dürüs konuşamayacak kadar küçüktüler. Kavga nasıl başlamıştı bilemiyorum. Hangisi haklı hangisi haksız onu da bilemiyorum. Olayı gördüğümde oğlan çoçuğu kızın saçlarına asılmış çekiyordu. Kız coçuğu canı yandığından olacak, var gücüyle avazı çıktığı kadar bağırıyordu. Belki de bu ses beni odağımdan ayırarak hadiseye karışmama neden olmuştu. Olayı gördüğüm saniyeler içinde oğlana bir tokat attım. Kızın saçlarını bıraktı. Ve, bana, öyle bir baktı ki: tarif edemem. Hayatımda o güne kadar bu kadar etkili ve derin bakış görmedim desem yalan olmaz. Hatırlarken, şu satırları yazarken bile, hala içim titriyor. O bakış bana ne dememişti ki bir ton kitap okusam bu kadar anlamlı ve derin ders çıkartamam.Gerisini varın siz düşünün....


66 SN 404 Yozgat plakalı servis otobüsüyle seyahat ederken bir yolcu almak için durduk. Binen yolcu kendisini uğurlayan yakınına son veda selamını ve öpücüklerini gönderirken dondum kaldım diyeceğim ama bu o anki durumu ifade edemiyor. Çarpıldım kaldım desem bu ifade de uygun düşmüyor. Belki şöyle diyebilirim, beni o kadar etkiledi ki tarif edemiyorum. Aman Allahım bir insan bu kadar güzel, bu kadar sıcak, bu kadar candan bakabilir mi? Evet bakıyor. Hani derler ya " bir bakış baktın kalbimi yaktın " diye işte o bakışlardan olmalı. Eğer o bakış bana olsaydı herhalde erir giderdim. Ama bu eriyiş yok olma değil belki yeniden var olma, ya da adam gibi adam olma dirilişi olurdu...Mona Roza... Mihriban...
Yolcuya varıp, sizi uğrlayan neyiniz olurdu demek geçti içimden, cesaret edemediğimden ya da yanlış anlaşılır endişeşiyle vaz geçtim. Ama o samimi görüntüyü belleğime çerçeveleyip astım. Kimbilir belki ben de birgün birisine ya da birilerine karşı aynı resmi verebilirim. Ya da kimbilir belki birilerinden birgün bu unutulmaz ödülü alabilirim ümidiyle. Yaşasın "rakunlar". Sağolasın Sümeyra.

Tatli Hatiralar said...

blog update olayi dunku hava sartlari (pardom vakit) muhalefetinden oturu bugune kalmisti zehracim :) hallettim cok sukur :)

tatlinin tadi damagimda kaldi :) sosu cok superdi yaaa ..

Tatli Hatiralar said...

evet nesrincim gircez bigun geyik olayina da insaallah :) biz de severiz geyiki ;) :))

Tatli Hatiralar said...

sevgili anonymous, bu bakis (son bakis) olayi basli basina bi konu aslinda , bigun sirf bu konuya girmek lazim ciddi ciddi :) tenks fikir verdiginiz icin :) ve bi daa tenks bu anilari boyle guzel bi anlatimla bizlerle paylastiginiz icin :) bekleriz :)

Anonymous said...

Ben de hic canli canli rakun gormedim ama hergun sayisini bilemeyecegim kadar cok sincap goruyor ve duyuyorum. Bizim balkonun onundeki agacta bir yukari, bir asagi gidip geliyorlar. Bir kere durup seyretmisligim de var hatta. Ayriyeten geyik de gordum. West Virginia'da yuzlercesini birden hep beraberce otlarken gordum. Arabayi bir kenara cekip onlara bakmaya gittiydik. Uysal hayvanciklardi, hic rahatsiz olmadilar bizden. Kokarca ve samurda gordum, cok sukur. Kokarcayi Colbs'ta, samuru da Chicago'da. Bir de benim de tatli bir kamp hatiram var ama o herhangibir hayvan icermiyor, onu daha sonra anlatirim kismetse.

Zehracim, seni "en vefali ziyaretci" ilan ediyorum ayrica.

Yorumlarda gordugum tum tanidiklara da kucak dolusu sevgiler...

Tatli Hatiralar said...

Nilucum, senin esin bu kadar kamp tabiat meraklisiyken senin su korku olayini yenememen hata .. alisacaksin bortu bocuge , vahsi hayata :))) ;)

Tatli Hatiralar said...

caglacim california da hangi hayvanlari goruyorsunuz en cok ? senden asil onlari sormak lazim , bu saydiklarin malum biz kuzey bolgesinin hayvanciklari :)

Anonymous said...

Soyle bi dusundum de, ben burda en cok sincap, karga, marti ve orumcek gordum. Diyorlar ki bu memlekette orumcek cok olurmus. Ben de musahade ettim, katiliyorum. California Quail de buranin state bird'u. Enteresan bir hayvancik. Tepesinde sanki kahkul var gibi, hemen gozunun onune dusmuyorda, biraz ilerde havada duruyor. Bir de hep yerlerde yuruyor bu hayvancik. Parking lot'larda arabalarin arasinda yuruken gormuslugum oldu. Sonra arastirdim ve de gordum ki bu kuscegizin huyu oyleymis. Bir de malum, eyalet bayragindaki ayi var. Iste ondan hic gormedim. Bu grizzly bear denilen ayicik zaten 1920'den beri yokmus buralarda...Bir de pacific crab'leri var ki onlar da aynen midwest'inkilere benzemekte.

Tatli Hatiralar said...

tebrik ediyorum caglacim :) super bi bilgilendirme !

Anonymous said...

Rica ederim, ne demek. Her zaman...