Tuesday, April 3, 2007

sana dun bir tepeden baktim aziz Istanbul ..

sehir diye aradim, seni buldum ..
ulke diye aradim, sen ..

toprak diye aradim, seni buldum ..
deniz diye aradim, sen ..

Osmanli diye aradim , seni buldum ..
Turkiye diye aradim, sen ..

Asya diye aradim, seni buldum ..
Avrupa diye aradim, sen ..

tarih diye aradim , seni buldum ..
bugun diye aradim, sen ..

konstantinoples dedim , seni buldum ..
istanbul dedim, sen ..

ISTANBUL ..

Istanbul sevdalilari , oyle canhiras savundunuz ki bu yasli ama magrur kenti .. dedim hakettiler, biraz aranip onlar icin de biseyler koymam lazim bloga ..

aradim, buldum, hem de bi dunya video , resim , yazi.. (hepsini koymak mumkun diil tabii) anladim ki bi siz degilmissiniz hayrani bu sehrin , butun dunya hayranmis .. bize de ne dusuyor, bukemedigin bilegi opup saygiyla huzurdan ayrilmak .. eee dile kolay, imparatorluklar baskenti o .. binlerce yilin gorgusu adabi heybeti var uzerinde ..

Yukardaki siir parcalamasindan sonra , gercek bir siir , canalici goruntuleriyle istanbul'un ..




bu klibi de koymadan edemedim , cunku muhtesem kareler var Istanbul'dan .. muzik .. eh iste .. idare eder .. baska bi muzik koysalarmis bu video'ya tam super olacakmis :P





su bi gercek ki .. ISTANBUL cidden hepimizin ortak memleketi gibi olmus .. ben izmir'i ozlerken, dostlarim bilir, pek tanir bilirmisim gibi istanbul'u da ozlerdim bi yandan .. aklima gelirdi o camilerle minarelerle suslu essiz silueti , sonraciima bi kere de balik ekmek yemistim annecigimle yeni camiinin oralarda bir yerdi sanirim, iste bi iki gitmisligim var ya, kapalicarsi, sultanahmet civarindaki tarihi evler , onlerindeki pembeli mavili ortancalar, topkapi sarayindaki super guzel kristaller kap kacaklar, vs(aklimda onlar kalmis) , buyukada faytonlar , kirik dokuk hatiralarim canlanirdi gozumun onunde, icim ciz ederdi .. hepimizin bildigi eski bir sarki , tarihten dedelerimizden devr-i miras, medar-i iftiharimiz, (canina okusak da) canimiz , cigerimiz, gozbebegimiz .. istanbul :)

(PS: ama izmir yine de benim icin birincidir, tek gecerim , onu da belirtiim :P :)))

21 comments:

Goksu said...

Birim!:)

26 yil Ankara'da yasadim ve bana her "istanbul'a tasinmaz misin?" sorusuna "yok o sehir bana gore degil "dedim...Sonunda kaderi kapilari ilaki Istanbul dedi ve 2001 yilinda Istanbul'a tasindim.Baslarda cok korktum sehirde, Beyoglun'da sadace Galatasaray Lisesine kadar yuruyordum ki geri tarafi beni kapmasin diye...Sonra yavas yaas isindim Istanbul'a , yavas yavas saclarima oksamaya , elimi tutmaya basladi ve biranda sevgili oluverdik Istanbul'a .Oz memleketim Ankara'ya 5 yillik Istanbul hayatimca 3-4 kez gittim geri:))

Istanbul'dan bahsederken hep onu affiniza siginizarak soyluyorum ama KALTAK bir kadina benzetirim.Kizarsin falan ama asik olursun birden...Vazgecemezsin, gece yatarken aklina dusuverir birden...

Dubai'de ne mi ariyorum...ben evlenmek istedim o baskalariyla iliski yasamak...

Gazeteci said...

Oooooo!! Bir Izmirliden Istanbul medhiyeleri isitmek ne buyuk bir seref efendim.ins bu yaz da gider gonlunce gezersin Istanbulu. Ama balik ekmekcileri Eminnonu'nde kayiklari icinde arama,cunku onlar oradan coktaaan kaldirildi. Besiktas iskelesinde bogaza nazir, seyyardan aldigin balik ekmekler de guzeldir ama. bak sana acizane bikac tavsiye. Istanbul'a gitmisken, Kizkulesi'ne de bir ugra, artik halka acik. Uskudar iskeselesinden tekneler kalkiyor, sanirim Besiktas ya da baska yerden de var ama emin degilim, yanlis bilgi vermiyim. Sonraaa soole Uskudar'da Fethi Pasa korusunda belediye tesislerine, ya da Hidiv kasrina ugrayip guzel bir yemek ye(Belediyenin islettigi bu koskler ve digerleri hem tarihi ve cok guzel bir mekana,hem de muthis Istanbul manzaralarina sahip.Avrupa yakasinda da Sari Kosk, Pembe Kosk filan vardi Besiktas sirtlarinda filan. Gecmis gun unutmusum tam yerlerini..)Gece Ulus parkina gidin derim. Manzara nefis.Istiklal caddesi ilk ugrak yerlerimden Turkiye'ye gittigimde. Bir de Fatih. Ikisi birbirine o kadar zitken niye diyeceksin, sanirim sebep hatiralar, eski yasanmisliklar... Beyazit'tan Koska helvacisindan helva al,sonra Divan Yolu'ndan yuru Sultanahmet'e dogru. Yol ustundeki seyyarlardan yuzuk, kolye filan al.Gumusculere ugra. Corlulu Ali Pasa medresesinde bi cay ic mesela.Cemberlitas'i gec, yol boyu o buram buram tarih kokan havayi icine cek. Sultanahmet'e varinca,o guzelim mabedi doya doya seyret, hafizanin en mutena kosesine hapset, sonralari memleket hasreti bastirinca kullanmak uzere... arka sokaklarini da dolas mesela Sultanahmet'in vaktin varsa.Sultanahmet koftecisine ugramayi ihmal etme... Oradan tramvay yolunu takip ede ede taa Gulhane'ye kadar git. Gulhane'nin obur ucuna dogru tirmanip, Setustu cay bahcesinde cayini icerken,gozlerin ayaklarinin altina serilen Istanbul'u seyrederken, SANA DUN BIR TEPEDEN BAKTIM AZIZ ISTANBUL sarkisini otur yeniden yaz... Neyse,daha coookk sey var yazilacak, ins bigun blogumda yazarim. Cok laf ettim, bas agrittim. Kusurum affola.

Haa bi de arada evde oturup telefonlarimi da cevapla.

Optum seni guzellik (senin deyiminle :)

NESRIN said...

Istanbulu neden icten icten ozleriz biliyomusun Sumeyra bacim bizi canimiz memleketimize kavusturan sehirdir orasi ayaklarimiz topraga basinca kafamizi kaldirdigimizda dalgalanan guzel bayragimizi gorunce ohhh artik ozgurum memleketimdeyim dedigimiz yerdir orasi cunki....

Tatli Hatiralar said...

canim gazetecim, mesacini print ettim , yazin istanbul'da bir bir uygulamaya koyacayimdir ins :))

yalniz balik ekmekcilerin kaldirildigini bilmiyordum :(( yoksa .. yoksa ... yoksa kokoreccileri de mi kaldirdilar ?!!!!! cingar cikaririm walle !!!!

Tatli Hatiralar said...

degil mi Nesrincim ? hakketten yaaa bi de o sebepten cok seviyoruz istanbul'u .. istanbul demek, vatan demek , vatan sinirlarina girdin demek, orada artik senin bayragin dalgalaniyor demek, cunku dedigin gibi istanbul hepimizin evden onceki ilk duragi.. hatta daha da nokta vurusu seettirecek olursak, "istanbul hava limani" demek , vatan demek , vatan sinirlarina girdin demek .... :P :)))


canimsin, operim seni :) eda'yi ve nedreti de :)))

Tatli Hatiralar said...

Demek bir ben degilmisim Istanbul'un kadin oldugunu dusunen ;)))

ben de sehirlerin kimisinin kadin kimisinin erkek oldugunu dusunurum , neden bilmiyorum ..

misal izmir cilveli, alimli, bicir bicir bi kadin .. kumral dalgali saclari ve mavi islemeli beyaz sile bezi elbisesi denizin meltemiyle ucusan , incecik genc bi kadin bence izmir :)

aydin ise erkek, kesinlikle !! efe o bikere :) hem de biyikli efe ;) biyiksiz efe olur mu hic ;)

istanbul ise, bana gore, yasi bi hayli gecmis ama guzel, hala mihrabi yerinde , bi zamanlar o guzelligiyle cok kisinin canini yakmis, ama pek cok kez de ihanete ugramis , yine de artik mazi olmus o zengin, debdebeli ve bohem hayatinin etkisiyle hala magrur, hala kibirli, gulumsediginde aciyla huzunle karisik gulumseyen , modasi gecmis gotik mucevherlerini ve tilki kurkunu hala ve israrla tasiyan , mavi kan bi kadin bence istanbul :)

erzurum erkek mesela , kesinlikle !!

kayseri erkek, eskisehir kutahya erkek ..

balikesir bursa ise kadin ..

mardin anac bi kadin, gaziantep urfa ise erkek :))

niye boyle dusunuyorum bilmiyorum, ama bana oyle geliyor iste :))

Nalancim, istanbul yanlis sehirdi senin icin belki de .. dogru sehir dubai'dir belki ;) kimbilir ;)

iremmm said...

ben ankaraliyim..kendimi bildim bileli ve hayatimda ilk defa 18 yasimda gitmek nasip oldu istanbula evlilik dolayisiyla..benim esim istanbullu..ben hayatimda ankara haricinde asik olabilecegim baska bir sehir oldugunu bilmiyordum ama simdi 1 ay gitmeyeyim deli gibi ozluyorum bu sehri...gizemli bir havasi galiba..kalbine isledi mi,bir daha sok sokebilirsen..ortaköy beltas kafede cay icmezsem ölürüm herhalde..sahilde gezmezsem,kokusunu duymazsam olur muuuu :)
esim duymasi bunlari :)))))
öpüldün cok cok cnm...

Tatli Hatiralar said...

:)))

bak ben bazen ankara'yi da ozluyorum .. durup dururken aklima geliyor :)

ama guzel sehir ankara da iremcim :)

Anonymous said...

nereye gidersem gideyim,İstanbul benimle hep gelir.Sİz İstanbulda yaşayamassınız.o SİZDE YAŞAR.İki kez gittim,koşa koşa döndüm.Kız kulesini gören bir yerde doğmuşum.Şimdi de ona karşı oturuyorum.Kullanıma açıldığı zaman feryad ettim,büyüsünü bozmayın,ben padişahın kızı orada yaşıyor hala sanayım dedim.Şimdi Aşık veysel misali ,kazmayınan ,belinen karnını yarıyoruz ama o bizi yine karşılıyor gülünen.

Anonymous said...

offf offf .. İstanbul'u özledim...

Ne kadar nefret edip, midem bulansada İstanbul'dan uzaklaştığım anda özlüyorum...

iremmm said...

nerdesinn...?

Gazeteci said...

Sumeyracim kokoreci Taksim'de meydana yakin Bambi kafede yersin. Gecenin 1'inde 2'sinde bile acikti gecen yaz.. Sizin Izmir'in meshur kumrusunu da ilk orada yemistim. Balik ekmekciler de sanirim Galata koprusu altina tasinmis, yalan olmasin oyle duydum ama gidip aramadim.Besiktas'ta seyyarda bulmak da yetti :)yardimci olabildiysem ne mutlu canim.iyi spring break ler dilerim..

Anonymous said...

ooooffffffffff offffff.... diyecek hic birsey yok allah bu yaz sevdigim sehire kavusmayi nasip etsin insallah icinde sevdiklerimle...
(ve tabiki sizleride)
nazli

Tatli Hatiralar said...

Hosgeldin sevgili Laleninbahcesi :) istanbul sevgisi de boyle bisi demekki :) ama madem kizkulesi acildi kullanima, bu yaz gidince insaallah biz de bi ziyaret ederiz :)

Tatli Hatiralar said...

hosgeldin Zerrincim :) istanbul'a ve tum sevdiklerimize her ozledikce (hemen) kavusabilmek mumkun olsa keske di mi ? :)

Tatli Hatiralar said...

Nazlicim, kavusacaksin ins :) hatta beni de gezdireceksin :P kuyrugun olcam istanbul'da senin :P

Tatli Hatiralar said...

sagolasin Nesrincim, super bilgiler !! bambi kafe aklimda, not aldim :) sen de bu yaz istanbul'daydin di mi ? :P sana mi takilsam naapsam ? :P

Tatli Hatiralar said...

iremcim, sagolasin sordugun icin canim :) cok yogundum 2-3 gundur . yazamadim maalesef .. sorry :{{ yazicam ins :)) operim :)

Goksu said...

Nerdesiiin?Hadi tembellik etme yazi yaz...Cocuklarini anlat mesela...

Tatli Hatiralar said...

e pes yani Nalan :) hakketten de bugun cocuklarimi anlatmistim :) kalbimi mi okuyosun ne ? :)))))

ay cidden sasirdim kaldim , desturlu yaklasicam bundan sonra sana Nalacim :P :) Dubai'nin ermis Nalan'i !!

Anonymous said...

tramadol 100mg high on tramadol 50mg - buy tramadol texas