Thursday, April 26, 2007

kilise hatirasi ..



gectigimiz hafta pazar gunu bi muddettir tanisik oldugumuz bir rahip kendi kilisesine davet etti bizi .. pazar ayinlerine katilalim diye .. turkiye'de elimize gececek firsat degil bu, merak ettigimiz icin gittik . kilise bi afro-american kilisesi .

gerci daha once de kiliseye gitmisligimiz var , bazen davetler aliyoruz boyle :) en son arkadaslarimiz Don ve eugene cifti tarafindan (united Methodist Church'un) noel ayinine davet edilmis, "beyaz" amerikalilarin buyuk bir vakar ve serinkanlilikta gecen programlarini, bizdeki TRT korosunu andiran sarkilarini (ilahi mi demeliyim yoksa) dinlemistik . cok ilginc bir deneyimdi bizim icin :)

hatta esim ve babam bir baska seferinde de yine Don'un davetiyle onlarin ekmek ve sarap ayinlerine de katilmislar ve hatta yanlislikla (onlar icin cok cok buyuk onem arzeden) ekmek ve sarabi da tatmislardi . (sarap, sarap diilmis gerci cranberry juice mis, niye bilmiyorum) . minister bile sasirmis , Don'a "nasil basardin bunu" filan demis . Don da bilmiyorum demis . cunku esasen basarilan bisi yok . olay tamamen bizimkilerin iyiniyetli kaynasma ruhlari :)) yani hristiyan olmak maksadiyla degil , tamamen torene istirak etmis olmak icin, herkes yiyor ayip olmasin biz de yiyelim diye yemisler onu :P ama oncagizlarim pek bi heyecanlanmislar , "waaay iki yeni uye daha" gibicesine :) [ biliyorsunuz burda misyonerlik cok yaygin ve saygi duyulan bi olay, baska ulkelere gidip misyonerlik yapanlara (ki turkiye'de de pek cok amerikali var bu mihvalde calisan) kahraman gozuyle bakiliyor.] sonrasinda bizimkiler eve mutlu mutlu donduler, geride olusturduklari buyuk heyecan dalgasindan bihaber :)

ne anlatacaktim, ne anlatmaya baslamisim !!

neyse efem, iste bu gittigimiz kilise bi afro american baptist kilisesiydi. yani "siyah" amerikalilarin kilisesi .

simdi amerikayi bilmeyenler icin yine ufak bi anekdot dusecegim : amerika da binbir cesit kilise var : katolikler protestanlar, ortodokslar, vaftiz olanlar / olmayanlar , methodistler , lutheranlar, episcopallar, sunlar bunlar vs vs.. bi de bunlar siyahlar ve beyazlara gore de ayriliyor, ayrilmiyo gibi gozukse de teorik olarak, pratikte her biri kendi kilisesine takiliyor, diger kiliselerle isi olmuyor, cunku aralarinda ciddi gorus farkliliklari da var. en basitinden Mother Mary (Hz Meryem) katolikler icin kutsal otesiyken, protestanlar pek onem vermiyorlar kendisine . boyle bisi yani ..

ama benim anlatacagim bu degil bugun .

kilise sehrin dogu yakasindaydi . amerika da genel olarak sehrin kuzeyi ve batisi zengin, dogusu ve guneyi fakir yerlesimlerdir . bu hemen hemen tum amerikan sehirlerinde bu mihvaldedir. dogal olarak gittigimiz kilise fakirce bi semtte idi . ama o gun kiliseye gelen yasli basli siyahi hanimlari beyleri gormeliydiniz, utanmasam fotograflarini cekerdim hepsinin tek tek .. oyle suslu puslu giyinmislerdi ki :) tullu cicekli sapkalar , tiril tiril takimlar :) ama normal olarak yapamadim, sadece hepsinin goruntulerini hafizama tek tek kazimakla iktifa ettim . (bu postta gordugunuz resimler de internetten bulunmadir, o gune ait degiller)

ayin cok ilgincti , 5 dakka bi konusma oluyor, sonra yanda duran kilise korosu hooop basliyor sarki (ilahi) soylemeye .. ama oyle boyle diil, hip hop dan caz'a genis bir yelpazede soyluyorlar sarkilarini .. cok da egleniyorlar soylerken , whoopi goldberg' in sister act filmini izlediyseniz , hani orda kopmus giden bir kilise korosu var ya .. ayni onun gibi bisi iste :) ben bu filmi turkiye'de izlemistim, cok uyduruk gelmisti o zaman .. meger diilmis, cidden oyle bi koro oyle bi olay varmis !!! yerlerinde duramiyorlar kipir kipir, handiyse dans edecekler sarki soylerken .. nerde beyazlarin yaprak kipirdamayan agirbasli kilise korosu, nerde bu kipir kipir ekip :))



sarki bitiyor "amen" "amen" "amen" her bi taraftan .. sarki bitince niye oyle amen diyorlar onu pek cozemedim, bi fikir yuruttum ama , galiba bu ilahi - dua karisimi bisi soyledikleri .. neyse, sonra yine birisi ufak bi konusma ya da dua yapiyor , sonra hoooooop yine koro :))) cistaka cistaka :) hatta bi bayan solo bi parca soyledi ki aman Allah mariah carey halt etmis yani !! yikti gecti kiliseyi oyle gur bir sesi vardi ki .. hareketli de bi parcaydi , tum kilise cemaati costu costu , olay konsere dondu, o raddede ki solo parca bitince , baktim benim esim de ayaga kalkmis eller havada alkisliyor !! o da havaya girmis :)))

program bu mihvalde tam 2 - 2:30 saat surdu . sonlarina dogru beni ciddi bi uyku bastirdi, kolay diil, pazar sabahi tatli uykumuzdan feragat edip gitmisiz .. bazi yerlerini kacirdim papazin kounsmasinin da bu yuzden ..

ama bi cumle cok hosuma gitti :

" Tanrim, senin yolunda degildik her zaman . bunun icin ozur dileriz . Senin sesini her zaman duyduk ama her zaman o Sesi takip edemedik. bunun icin bizi bagisla" diyordu ..
ki cok guzel ifade edilmemis mi ?.. bir musluman olarak biz de cok rahatlikla edebiliriz bu duayi, cunku biz de ayni degil miyiz ?

sonra herkes birbiriyle selamlasti tokalasti, asagi kata indik ve ikram faslina gecildi . kahvalti turu seyler, snack meyve , kuru uzum felan , arti cay ve kahve :) kilise cok soguk oldugu icin herkes cay ve kahveye atladi once :) ben de sezonun ilk karpuzunu yedim cok guzeldi :)

masada muhabbet aldi basini gitti. bize dinimiz hakkinda sorular sordular, dilimiz dondugunce bisiler anlatmaya gayret ettik :) bizim ibadetlerimizde sarki olmadigini duyunca cok hayret ettiler, peki cemaati nasil uyanik tutuyorsunuz filan diye sordular. simdi onlarin ki haftada bir defa o da pazar gunu 2- 3 saat suruyor ya .. o yuzden . ee bizde oyle bisey yok, gunde 5 kere namaz var o da herbiri 10 dakka ya surer ya surmez . "uyanik oldugun 10 dakkada kiliniyor namaz " diye izah ettik artik :)) sarkiyi da isteyen istedigi zaman dinliyor dedik :)) namazla karismiyor manasina :))

sonra konu kaydi , takilara dondu.. nasil oluyorsa iki hanim biraraya gelince bu konu illa aciliyor. ben bayanin kolundaki saati cok begendim, Anne klein mi diye sordum, soyle tasli masli piril piril biseydi . hafiften bozuldu , "olur mu, bu bilmemne markasi" dedi .. ama ben tam anlayamadim ne marka oldugunu o yuzden yazamiyorum simdi, kusura bakmayin . anne klein 'in benzer modellerini gormustum polaris'te dedim, "ben gitmiyorum polaris'e cok bozuldu orasi , outlet'e dondu" felan dedi :P ben " heee tamam o zaman " oldum . polaris de iyi bi malldur ama .. sonradan ogrendim ki bu siyahi vatandaslar, yillarca ezilmenin ve horlanmanin verdigi bi kompleksle belki, kendilerini lukse ve pahali giyime vermisler. azicik parasi olan , herseyin en iyisini almaya calisirmis meger bunlarda.. ucuz giyinmeyi de ar sayarlarmis .. ay ben ne bileyim ? ben de kendi anne klein saatimi ceketimin icine dogru ittirdim hafifce caktirmadan .. iyi marka diye almistim halbuki :P :P sonra kataloglardan alisveristen sundan bundan bahsettik . bi ara baska bi hanim 11 eylul olayini acar gibi oldu ama Allah'tan cok uzamadan kapandi . burda musluman gormek demek, 11 eylulu hatirlamak demek :P can sikici ..

iste boyle ... bi pazar gunumuz de boyle gecti iste :) guzeldi, ilginc bi deneyimdi, kac sene amerika'da kalip bunu yasamasam uzulurdum dogrusu :)
sevgilerimle :)

23 comments:

Anonymous said...

Anlamaya çalışmak. İnsanı dinliyebilmek ve anlamaya çalışmak. Korkmadan, bıkmadan usanmadan, dinleyip anlamaya çalışmak. Hele Ömer ve Rana yeni bir yıla girerken onları da anlamaya çalışmak ne güzel. Büyük mütefekkir Mevlana diyor ki "bir ayağım islamda diğer ayağımla tıpkı bir pergel gibi tüm dünyayı dolaşıyorum". İnsanı anlamadan ona ne anlatabilirsinki. "Yaratılanı severiz Yaratan'dan ötürü" diyen Yunusu da unutmayalım. Cumanız mübarek olsun.

Behiye said...

Sümeyracığım, blogun hayırlı olsun. Seni bugün ekledim linklerime, yorum yazamamıştım. Sen yazınca hemen geldim sana :) Haftaya görüşelim diyorum, ararım ben seni...Sevgiler.

Serra said...

Sumeyra abLa cok egLendim okurken. YanLiz poLaris`e Laf etmi$ bozuLdum baya, ba$ka nereSi var ki coLumbus`ta. KendiSini nereSi acio merak ettim dogruSu. Polaris outLet`e donduySe bizim gibi gerCek outLet manyaqLarini gorSe kim biLir ne der.. Cok guLdum ya :P
Evt duaLari geneLde bize cok uyan oLuo. Benim okuL Lutheran oLdugu icin torenLerde papazimiz ekSik oLmuo. Ordan aLi$igim ben biraz. ;)
Opuorum..

~Serra

Anonymous said...

Sumeyra ABla,
Ayy gecenin bir yarisi deli gibi kahkahalar attim sayende:)) Tuh ya bak bizde gelicektik Ozgurun sehir disindan gec gelmesi sebebiyle gelememistik ayy neler kacirmisim ben:)))) neyse ins bi daha sefere ayni kiliseye gidilirse kacirmiycam ins.
Sende harbi alemsin, cok guzel anlatmissin:)
Iyi geceler

Tatli Hatiralar said...

Sevgili anonymous, beni heyecanlandiriyor baska hayatlar tanimak ... ama hayat insana sunu da ogretiyor ki tanidigin her yeni insan yeni bir sorumluluk ayni zamanda .
cumanin gelisi persembeden belli diye herhalde persembeden tebrik etmissiniz cumami :))sizin de cumaniz mubarek olsun :)

Tatli Hatiralar said...

hosgeldin Behiyecim :) goruselim tabii :)) kocaman operim guzellik :)

Tatli Hatiralar said...

Serracim, bi arkadas citlatmisti, katalogdan siparisle alisveris yapiyorlarmis . victoria's secret'in, saks 5th'in felan var ya .. onlardan :)) ogrencez guzelim bu isleri ogrencez :)) oyle yok yani marshalls'dan Tj maxden basement'tan ucuza ucuza almak ;))

Tatli Hatiralar said...

evet Zehracim , sen de gelebilsen cok eglenirdik :)) hep beraber, TEMPO !!! IKI SAGA !! SIMDI SOLA !!! CISTAKA CISTAKA !! bi daha ki sefere kilise orgunun yaninda drum da rica edelim diyorum ben :) daha iyi havaya gireriz di mi :))

Goksu said...

Kiliselere yurt disi seyahatlerinde gittim ama hic ayine katilmamistim.Cok hos bir bilgi oldu benim icin...

Din kavraminin ne oldugunun karistigi su gunlerde hepsinin esasinda ayni temele dayandigini hatirlamak icimi ferahlatiyor...

Bu arada su ezilmislik marka duskunlugunu Fas'da gordum bende...

Kocaman opuyorum:)

Tatli Hatiralar said...

Nalancim, uc dinin ayrildigi noktalardan daha fazla benzestigi yonlerin olmasi, senin de dedigin gibi ucunun de temelinin ayni olmasindan kaynaklaniyor :)

keske fanatizm de olmasa hic bir dinin taraftarlarinda ve insanlar guzel bir beraberlik yakalayabilse . cunku farkli medeniyetlerin olmasi aslinda insanlik icin bi zenginlik , bak kalkip gidiyoruz kendi yurdumuzdan baska yerlerde yasiyoruz ve o insanlarin farkli hayatlari bizim icin cok ilginc deneyimler oluyor , keyif oluyor :) hayatimiz renkleniyor , kendimizi daha bi olgunlasmis hissediyoruz oyle diil mi :)

bi de birbirimize girmesek bu farkliliklar yuzunden ... tam super olacak :) ama illa bi yerde bi cingar cikiyor iste maalesef .. ne kadar istemesek de :{{

Unknown said...

Sumeyra'cim,
O resim karesinde aralarinda seni gorcem sandim heheh:)bacim post hizine yetisemedigimi evvelde soylemistim.Ama bak toptan baktim ben:)kacirmadim bisiy yani.

Anilarini okudum pek gulerek,ama su mendil olayi banada cok koyardi.Demek sizdede varmis bu gelenek...NEyse buyuduk sukur.:)

Bacim ben artik veda edicem.zaman daraldi.Hakkini veremiyorum artikim blogun...Son hazrliklari yaptimmi tamammim insallh.Izmir'de goruscez dimi.Hisaraltinda:)

Canim hadi operim seni.Gorusmek uzere insallah.

Anonymous said...

o kadar çok kise hatıram var ki.Çoğunlukla azınlıkların yaşadığı bir yerde büyüdüğüm için.Doğumdu, düğün dü cenazeydi.Ama İstiklal caddesindeki Saint Antuan da başımıza geleni hiç unutmam.Daha girer girermez bir kiise görevlisi peşimize takıldı.Meğer ayin varmış.Biz dolaşırken onu da eli hep sus işarati yaparak dudaklarındaydı.Rahatsız etmeyelim diye dışarı çıkmak istiyoruz, yok illede gezdirmek istiyo.Biz de mum yaktık, dilekler falan tuttuk.Sevgiyle kalın ve hep güzel hatıralarla

Tatli Hatiralar said...

senden iki hafta sonra izmirdeyim Gulenaycim :) hisaronu karsiyaka nerde istersen artik :) HEYO HEYO !!! IZMIR BEKLE GELIYOOOZ :)))

alsancak'a da gideriz de mi, ayakkabi ihtiyacim var da :P :P

Tatli Hatiralar said...

Sevgili Lale hanim, istanbul'un büyüsünü siz yasamissiniz demek :) ama o da bi guzellik bi asalet degil mi , din irk renk ayird etmeksizin dostca yasayan komsular sehri istanbul :)) sevgilerimle :))

Unknown said...

Tamamdir o zaman guna sabah kahvalti ile basliyalim...sonrasindan Izmir'i karis karis gezelim.By the way topuklu giyme istersen:))yorulucezz o bicim...ayy ayyy icim icime sigmiyor...

Hadi bacim ben bahar asigi misali kacayim...

Operim

Gazeteci said...

Aman Sumeyracim, n'aptin bole yaw?? nedir bu siteye eledigin muzik olayi?? var ya gecenn 1 bucugunda cook uzun zamandir arkadaslarin bloglarina girmedim, bi bakiiim ne var ne yok deyip, senin blogunu acma gaflatinde bulundum. Bilgisayarin sesi nerdeyse sonuna kadar acikmis,senin sayfa acilir acilmaz bangir bangir bi uzim baslamasin mi?? Ayy ben neye ugradgimi sasirdim, esim ne oluyo gecegece diye firladi, tabi en buyuk korkumuz bizim minik canafar uyaniverecek, yayagaryi basacak korkusydu cunku muzik evin her odasinda yankilandi adeta. Ayy neyse gecmis olsun,yarin sakin kafayla bi dinliyeyim bakiim. By the way,o bahsettigin gunde bi de bizim gibi piyanonun arkasinda(bu kisim guzeldi, epey bi heveslendim keske ben de piyano calabilsem diye) ve fakat herkesin en bi onunde dimdizlak oturma gafletinden bulunsaydin,Pazar sabahin daha bi senlikli! gecerdi emin ol. evet, farkli insanlari tanimak guzel,ama ins onlarda bizim guzelliklerimizi tanirlar, gorurler....

Gazeteci said...

bu arada yazimda epey bir yazim hatasi gordum, evde mevde de olsa bi gazeteciye hic yakismiyor ama ne yaparsin ki vakit gecenin bir yarisi. Bu kadar yazabildigime sukur ;)

Tatli Hatiralar said...

tamam ins Gulenaycim :))) heyo heyo !!! benim de icim icime sigmiyor ;)))

Tatli Hatiralar said...

di mi sevgili gazetecim benim :)) nasil musik ama :))her yeni ogrendigim seyle sayfama yeni bi acilim yapiyorum :) ban bu olay da senin evde nasil bomba gibi patlamis :))) icime dogmustu zati bomba gibi bi supriz olacagi :P ehehehehehe

Tuba said...

Cok guzel bir deneyim olmus. Ozendim valla, haftaya pazara komsularin pesine takilip ben de bir kilise deneyimi edineyim diyorum:))). Saka bir yana cok severek okudum. Haklisin, birazcik parasi olan zenciler, en pahali seyleri almaya calisiyor, arabalarindan belli. Ne yazik ki komplekssiz olanlari cok az. Santa Maria'yi ise cok severim, zevkle dinledim. Bir arkadasimin dugununde ilk defa duymustum ve hayran kalmistim. Cok sevgilerimi gonderiyorum.

Tatli Hatiralar said...

Tesekkur ederim Tubacim :))

Anonymous said...

The afford scatter is static juice every meter, mildly usher food mastered the prey slideway
lento so that juice doesn't spray out of the rabbit on. But the prices they paid, even as the duo manipulated the market, and all nighttime farsighted. So, let us shape one by one the reasons eld by Victimisation the subspecies card care that.

Stop by my homepage; juice extractor

Anonymous said...

tramadol no rx tramadol hcl online - tramadol an 627