Monday, April 30, 2007

300 kere pismanlik !!

iki hafta once pazar gunu ,
columbus'tan iki hayirsever arkadasimizin
"columbus evli ve cocuklularini sosyal hayata kazandirma procesi" cercevesinde ,
bizim iki minik bidiki onlara emanet edip ,
esim ve ben 4 sene sonra ilk defa basbasa sinemaya gittik .

cok super bi gece gecirdik ..

diye yazabilirdim simdi :P

tutup da yanlis film secmeseydim :((






ama olmadi maalesef !

once Imax'e gidelim diye tutturdum , hatta 3D olsun istedim,

'bi daha ne zaman gideriz sinemaya bilinmez, olmusken iyisi olsun' seklindeki tipik turk ongorululugu :{


3D mumkun olmayinca, Imax'deki listede de "300" u gorunce ..
tahmin edebileceginiz gibi
"waaay 300'u kacirmamisim , kac zamandir istiyodum, ona gidelim hadi"
diye soylemis bulundum,
esim de beni kirmamis ve biletleri almis bulundu,
biz kolalarimizi da alip filme girmis bulunduk ...


ve daha acisi da
sonuna kadar da izlemis bulunduk !!!


iiiyyyhh !!! o neydi oyle yaaaa .. bakmayin baslikta 300 dedigime, 300 diil 1000 kere pisman oldum girdigime .

faciaydi !!!

dakka 1, kahraman ve adeleli spartalilar , ozurlu ya da celimsiz dogan bebekleri yallah deriiin ve buyuuuuuk bi kuyunun icine atarlar . nicin ? irklari guclu kuvvetli olsun icun !



dakka 2 , bacak kadar cocuklari birbirleriyle kan revan icinde birakasiya dovustururler . nicun ? erkeklik nedir ogrensinler icun !



dakka 4 , bacak kadarliktan hafif cikmis taze delikanlilari yallah (turkiye'de demekki o zamanlar varmis) vahsi ormanlarin icine vahsi hayvanatin kucagina dehlerler. nicun ? cesaret nedir ogrensinler, ogrenemeyip parcalananlar oh olsun kalsinlar orda kurda kusa yem olsunlar, ogrenip de canini kurtaranlar saglari sollari yara bere icinde spartaya geri donup cesur ve kasli savascilar olsun icun !

film 4. dakkada bitseydi bunlara razi olabilirdik gerci ama bitmiyordu maalesef . 1 saat 57 dakka suren bi iskencenin daha ilk dakikalariydi bunlar , ve ben daha o dakikalarda kolamdan kan tadi almaya baslamis, bu yuzden de icmeyi birakmistim .

filmin geri kalaninda spartali savascilar rolunde bol bol kasli adaleli en iri kiyimindan erkek figuranlar seyrettik . sonraciima akla hayale gelmedik abudik gubudik ocumene gibi yaratiklar (buyulu ormanin icindeki kaf daginin tepesinde yasayan cuzzamli buyuculer), tutsuler icinde kendiliginden havada ucan genc kizlar, kambur vatan hainleri , vs vs..





spartalilar filmden gozlemledigimiz kadariyla ustlerine fazla giyinmeye gerek duymayan bi millet . bilhassa savascilari , ne de olsa savasa giderken mumkun oldugunca hafif giyinmek gerek ki rahatca manevra yapilabilsin, havada uc salto, yerde 5 takla, hoooooop dusmanin tepesinden sicrama, sagindan olanca kaslariyla kivrilarak suzulme seklinde teknik hareketler iste ... (yalniz esimin dedigine gore o kaslar bilgisayarla yapiliyormus) iran ordusundan yagan milyon tane oktan hicbiri de isabet etmedi o vucutlara ya, ben hala ona sasarim (niye sasiyosam artik)

ellerinde de kilic ve kalkandan baska bisi yoktu , 300 de olsa o kadar insan ne yer ne icer, ne bi erzak tasiyan var ne bi su .. gittiler bi de gunlerce savastilar, neredeyse iranin tamamini asker olarak , ulkedeki hububatin tamamini da askerlerine erzak olsun diye getirmis Xerxes'in yarim milyonluk ordusuna karsi .. babalar gibi ... bi ara Kral Leonidas elma yiyordu, bi iranlinin cesedini tek ayagiyla cignerken, savasin 3. gunu muydu neydi , herhalde oldurdugu iranlinin cebinden cikmisti elma :P digerleri onu bile yemediler, ihtiyac duymadilar, cunku cok gucluyduler ( ve sanirim savasa gelmeden once karinlarini guzelce doyurmuslardi)


pers ordusu hepten bi sekildi . bi kismi zenciydi . bi kismi melez, zenci ile beyaz
karisimi bisey . hepsinin gozler surmeli (hani iranlilar cok surme sever ya herhalde inandirici olsun diye :P) bi de lensliydi (lens yeni bi icat diilmis demek ki). kiyafetler spartalilara inat olabildigine satafatli , kat kat , yerlere kadar, agdali bi kumas ve metal yigini . baslar kuzey afrika bedevileri gibi sarilmis, bi tek gozler acikta , bi nevi pece olayi var. onu nasil pers ordusuna copy paste yaptilarsa artik . yani pers ordusu boyle yer yer afrikan, kuzey afrikan, ortadogu , arap, sonraciima yer yer uzak dogu motifleri de tasiyan ilginc bi alasimdi. cozebilmek icin ingredients kismini daha bi dikkatle okumak lazim :P


iranin basindaki tanri-kral Xerxes ise zenciye (aslinda beyaz bi aktormus oynayan, melez gibi bisi cikmis ortaya) benzeyen, insanustu boyutlarda (yaklasik 2,5 metre , hatta 3 bile olabilir) kaslari yay gibi alinmis, yuzu agir makyajli , disleri duzgun, sesi kalin , kiyafet olaraksa ordusunun aksine zincirlerle bezenmis az ve de oz giyinmis bi .. bi ... bi seydi iste .


iranlilar, bi tokat , bi dirsek darbesiyle bile olebilen son derece nahif hassas insanlardi, nerden de kalkip gelmisler o savasa hayret !! spartalilarin onlari haklamasi hakketten de isten bile degildi, nitekim on kisimdaki iranlilar spartalilarca hizli hizli haklanirken, arkadakiler spartalilara saldirmayip , islerini bulandirmayip , siranin kendilerini gelmesini bekliyorlar, siralari gelince de efendi efendi olmesini biliyorlardi. Biz de Imax'in bi guzelligi olarak kilic ve kan ve "aaaahhh !!" "yandim anam!!" seslerini onumuzdan arkamizdan sagimizdan solumuzdan ensemizden son derece net bi sekilde duyabiliyorduk :{{

filmin sonunu anlatmayayim.. bu super reklamdan sonra herseye ragmen filme gitmeyi dusunurseniz, tadini kacirmayayim ;) (zira ben hic sevmem filmin sonunun anlatilmasini)


simdi Iran devleti bu filme niye alinmis ben hala anlayabilmis diilim . (merak edenler icin, mart ayinda konu ile ilgili bi baska yazim olmustu ona bakabilirler... etmeyenler de bakmayabilir) ordularindaki filleri spartalilar denize yuvarladilar diye mi ? yoksa savas makinasi gergedanlarini bi mizrakla alninin ortasindan vurup kullanim disi biraktilar diye mi ? yoksa iranli cesetleri harc olarak kullanip (bi nevi balik gibi istifleyip) kiyida devasa bi duvar insa ettiler diye mi .. yoksa kral xerxes'i hafif kirik gibi gosterdiler diye mi ? ne ??? nedir hala cozemedim !!

bu her 3 saniyede bir ekrana (handiyse ustumuze) "fiiiiirsssch, fiiiiiiiirssch" diye kanlarin fiskirdigi , ne iranlinin iranliya, ne spartalinin spartaliya benzedigi , bi yandan kafa koparan spartalilarin obur yandan bayik amerikan esprileri yapmayi da ihmal etmeyerek dusmani ne kadar onemsemediklerinin gosterildigi , hilkat garibesi ucube yaratiklarin kol gezdigi , filmin neredeyse tamaminin studyoda cekilip bilgisayar ortaminda uretildigi bu xbox video game tadindaki filmi, hic yakisik aliyor mu ki ciddiye almis, bi de almakla kalmayip kinamislar :P hayret !! hayret ki ne hayret !! (asagidaki resimde de goruyorsunuz iste, mavi ekran!!)



cok guzel bi vakti yanlis degerlendirmis, cok guzel bu firsati heba etmis olduk .. Zehracim, sozum meclisten disari :) seninki super bi hizmetti ama biz "tarihi" bi hata yaptik iste :P

yani ben tarihi film severim, hem de cok severim, ama bu film, tarihi film sinifina girmemeli bence. bu, bu olsa olsa mistik bazi guclerin birbiriyle kanli kanli dovustugu bi video game olabilir. 10 - 16 yas arasi dovuslu savasli video game'lerden hoslanan bi oglan cocugu olsaydim, belki daha farkli olabilirdi hissiyatim .

en basitinden o verdigimiz parayla 10 filme giderdik biz..

neyse .. ne diyelim ...

gecmis ola !!

PS: muzigi guzeldi ama .. yigidi oldur hakkin ver yani ..



26 comments:

Anonymous said...

Vakit nakittir. Ama araştırmacılar olacak dünyamızda. Araştırmacının her dakikası altın değerindedir. Üzülme gitmesen görmesen nereden bilecektin. Yazmak için araştırmak, yazmak için yaşamak lazım değil mi? Üstelik her pişmanlığın belki on masumu aynı hataya düşmekten kurtaracak. Şu anda on kişiyi bu israftan korumuş oldun. Bu belki yarın yüz. öbürgün beşyüz olacak demektir. İnsanların kurtulması için birilerinin kendini feda etmesi gerekiyor. Bu defa fedakarlık Ömer ve Rananın ailesine düşmüş, ne mutlu.

Tatli Hatiralar said...

super polyannasin sevgili anonymous :)) kocaman sevgilerimle :))

Anonymous said...

Bence anonymous hakli sumeyra,
bu yazidan sonra bende cok merak edip gitmek istedigim bu filmin artik adini bile duymak istemiyorum.
sumeyra

Anonymous said...

halbuki Türkiye de çok beğenildi bu film.Ama ben de böyle kanlı sahneleri sevmediğim için gitmedim.E artık bizim çocuklar kazık kadar oldukları için , sinemya rahatlıkla gidiyoruz hehe.En son Mutluluk tu gittiğim film.Türkiyeye gelince mutlaka DVD sini alın derim.Sevgilerle ve hep tatlı hatıralarla

Anonymous said...

iyi ki yazmıssın böylece biz de bu filme seyrederek zaman harcamamış oluruz.slmlar cnım..

Arka Bahçe Süs Bitkileri ve Peyzaj said...

filmin ne kadar iyi olduğu sorgulanabilir ama görsel anlamda gerçektende güzel...
Yazını yazarken görselerle ve müzikle iyi beslemişsin. bloguna tamamen tesadüfler sonucu ugradım. hayatta basarılar...

Serra said...

ben de kacirdim die uzuLuodum. Dedigin kadar kanLiysa gitmi$ oLsaydik biLe saLondan cikmak zorunda kaLirdik Sanirim. Cunku abLam kana bakamio :)
bu arada cumarteSi goru$uruz. ;)

~Serra

Tatli Hatiralar said...

bazen film cok guzel de cikabiliyor (ki o zaman tadindan yinmiyor) ama isme guvenip cok buyuk beklentilere girmemek lazim sumeyracim :)) operim :)

Tatli Hatiralar said...

ben de turk sinemasinin yeni filmlerini pek bi begenerek izliyorum Lale hanim :) baya acilim yapiyor , iyiye gidiyorlar masallah :)

Tatli Hatiralar said...

evet, suheylacim, bilhassa hanimlar icin tamamen zaman kaybi . kaldi ki esim bile hoslanmadi filmden, demekki erkekler icin de zaman kaybi :)

Tatli Hatiralar said...

Hosgeldiniz Ridvan bey :) gorsel olarak ben de cok begendim, ama inandiriciliktan uzak , yapmacik bi film . o sinema teknigine ilaveten konu da guzel islenseydi cok kaliteli bi film cikabilirdi. ama sanirim yine (amerikan ) ic piyasasina calismis yonetmen , malum amerikanin ortalama halki cok sofistike seylere takilmiyor, biraz ucuzlar.

Tatli Hatiralar said...

kana bakamiyosa yakinina bile ugramayin filmin, cunku saka degil, cidden ekrana ikide bir fiiiiiiirssch fiiiiiiiiiiiiirssch diye kanlar sicriyor ve o kanlar ekrandan suzulerek akiyor felan .. tekrar tasvire giristim, igrenc oldu, ebru okumasin bare :P :))

ctesi gorusuruz seker :)) opuldun :))

Anonymous said...

Ben de ariyorum ariyorum kimse neden telefona cikmiyo diyodum. Megerse sinemaya gitmissiniz...Pek fazla eglenemediginize uzuldum ama :(

Unknown said...

ufff Sumeyraa,icim daraldi,kasvetlendi...Ay ben size ne diyeyim.Kari koca basbasa kal bide gittiginiz filme bak..Ay insan sooyle en ormantikinden bi filme gider dimi.El elee diz dize:))Resimler gece sularinda urpetti beni..ay guzel syler yaz hep mutlu,hep cicek,bocek,taki,giyim aman ne bileyim.

Güneşli Günler said...

Filmi ben de görmedim ama Türkiye'de epey gündem oldu gerçekten. Efekt harikası olması dışında sanırım bir enteresanlığı yok. Tabi bir de gişe yapması amacıyla olduğunu düşündüğüm spekülatif bakış açısı ve film hakkında yapılan haberler. Üzüldüm senin adına. Ama bu kadar sevemediğin bir film için bu kadar yazmana ve sabrına hayran kaldım. Ben yapamazdım sanırım. Bundan sonrakinde daha güzel filmler izlemen dileğiyle... :)

Anonymous said...

Ablam Emine'nin tavsiyesiyle buldum burayi (Hani su 3 cocuk annesi, cincinnati diyarindan). Ne zamandir giriyorum bir de mesaj gondereyeyim dedim. Hele ki 300 yorumunuzu gorunce dayanamadim ben de bir seyler yazayim istedim. (Tebrik ederim guzel bir blog olmus, basarilariniz Tr'de daha da artarak devam eder ins). Ben 300'u
hamile halimle sirf esim merak ediyor diye gitmistim (artik kan,gerilim, korku iceren filmlere gidemiyorum). Once filmin guzel bir arastirmasini yapmistik biz de. Cok eski bir comicten sinemaya uyarlandigi icin beklentimiz gorsel solendi ki bu yonumuzu kanli olarak gerceklestirdi. Kas olayina gelince yalniz haklarini vermek lazim bizim ogrendigimiz kadariyla aylarca fitness dersi almis her bir 300. Arka plani studyoda cekilmeyen sadece bir sahne varmis o da filmin basinda iranli elcilerin sehire yaklastiklari sahne. Ben comic sevenlerin bayilacagini dusunuyorum, Sin City tarzinda ki zaten ayni elden cikma.

iremmm said...

valaa bu filme gitmek istiyordum ama senin bu anlattiklarin ayaklarimi geri geri cekti :(( ben cocuk ve yaslilarla ilgili olan hiiiicbirseye bakamiyorumy yaa..film bile olsa....
tuuhh cok uzuldum simdii benn...

Tatli Hatiralar said...

caglacim , mesac birak sekerim !! telesekreter diye bi olay var, o kadar da teknik bi insansin bi msj birakmiyosun ! hayret ki ne hayret :)

Tatli Hatiralar said...

gulenaycim, hep taki, hep canta hep ayakkabi olmaz ki sekerim !! hayatin bi de aci yonleri var :P deyi ben de felsefe yapayim sana , izmire gidip hepten cosacak izmirli bacima :))

Tatli Hatiralar said...

sevgili ahimsa, ben tarih cok sevdigim icin tarihi filmleri de mumkun mertebe kacirmamaya calisirim . guzel ve kaliteli olanlari bikmadan tekrar tekrar seyredebilirm. bu nev teknigi guzel ama kurgusu ve islenisi kotu olanlarin ise , film cikisinda keske soyle olsaydi, keske sunu yapmasalardi diye soylene soylene cikarim ... o yuzden daha da uzun yazabilirdim ama okuyanlari bayiltacagimdan korktum :) dedigin gibi bu film efektler ve cekimleri harika, ama siddet(kan) yuklu ve surrealist bi filmdi. inandiriciliktan uzak olmasi da cok eksi biseydir benim icin.( sci-fi filmlerden de bu yuzden hazetmem zaten).

sevgilerimle :)

Tatli Hatiralar said...

hosgeldin Sum'cum :)) bana cocukken bi amerikali arkadasim hep 'sum' derdi, onlar isimleri kisaltiyorlar ya hani :)) seninki de oyle bi kisaltma felan mi? :)))

demek kaslar sahiciymis :)) iyi bare :)) hersey de sahte olmasin di mi :)))

kocaman sevgilerimle :)

Tatli Hatiralar said...

iremcim dondun mu seker :)) ozletmistin kendini :) bence gitme bu filme .. hanimlara gore diil :) sevgi dolu bi filme git sen canisim :) operim :)

Anonymous said...

SüM evet ismimim kisaltmasi ama ben;m Tr'deki arkadaslarim yillardir bu sekilde kullanirdi. Biraz ileriyi gormusler sanirim. Yarin bir gun bu kiz gurbet ellere giderse, belki orda adettir isim kisaltmak biz simdiden alistiralim diye mi dusunduler bilemiyorum.

Tatli Hatiralar said...

:))

tahmin etmistim :))

Anonymous said...

buy valium online valium side effects in women - valium for depression anxiety

Anonymous said...

visit our website tramadol before surgery - tramadol hcl bp monograph