Sunday, February 10, 2008

Hey Gidinin Efesi ..


hatirlayanlariniz vardir , Aydin'a 1997'de bi efe heykeli dikmislerdi ..


sesi solugu cikmayan , efendi ve nezih kent Aydin'i o gunlerde Turkiye'de duymayan kalmamisti , zira bu heykel buyuk olay olmustu .


:))


yuzunuzde beliren siritisi hic toparlamaya kalkmayin, anladiniz siz onu ;))


hatirladiniz eminim :)

ama ben yine de anlaticam.

simdi bu heykele ne gerek vardi, esasen Aydin'da bi efe heykeli vardi zaten denilebilir .. Aydin'in hemen girisinde (eski hemen girisinde, simdi aydin buyudu , girisi degisti) eski dortyol denilen mevkiide, Vali konaginin hemen karsisinda (ki orda SSK hastanesi ve Karayollari Mudurlugu de var) ayakta duran bi efe heykeli taaaa 1960'lardan beri mevcuttu . esime tam olarak neredeydi bu heykel diye sordum, bu sekilde tum koordinatlarini verdi, ki olur da bigun giderseniz Aydin'a elinizle koymus gibi bulasiniz ;) eee ne de olsa yedi gobek Aydinlidir kendisi ;))



ama olsun , Aydin efeler diyari, bir tane mi efe vardi ki bir tanecik heykel olsun .



Her kosesine heykeli dikilse yine yetisemez Aydin'in efelerine ..


netekim boyle dusunulerek Yagcilaricinin girisine, Istasyon Meydanina da Yoruk Ali Efe'nin heykeli konulsun istendi .


Bu meydanin sehrin tarihi meydani olmasinin disinda bir ozel anlami daha vardi ki o da yine ayni meydandaki tarihi Bey Camii'nin minaresinden Yoru Ali Efe , meydanda halka mitralyozle gelisiguzel ates acan Yunan askerini tek kursunla yere sermisti . Bu nedenle o olayin Kurtulus savasimizdaki ozel anisina binaen, Aydin'in Kurtulus gunu olan 7 Eylul'de torenlerle acilacakti heykel .


Acildi da .. ama meydandaki kalabalikta bi kipirti bi huzursuzluk vardi ..


sonradan anlasildi huzursuzlugun nedeni , Efe biyiksizdi . Halk gozlerini dikmis Efe'nin biyiklarinin olmasi gereken bos dudak ustune bakiyordu . Hic efe biyiksiz olur muydu ? Hic koskoca Yoruk Ali Efe biyiksiz olabilir miydi ?



Toreni muteakip aylarca surecek tartismalarla Aydin'i hic alisik olmadigi bi sekilde Turkiye gundeminin tam da orta yerine oturtan bu heykeli tasarlayanlarsa , Yoruk Ali Efe'nin o kursunu attigi siralarda genc bir delikanli oldugunu, bu nedenle genclerin onu model alabilmesi bakimindan biyiksiz ve genc gorunumlu yaptiklarini felan soylediyse de gencinden yaslisina Aydin'da meydana gelen homurdanmayi dindiremediler .. Zati otururken gostermislerdi Efe'yi, kursun atarken gostermek yerine ,ha bi de biyiksiz, hic kabul edilir gibi degildi .. Netekim kabul edilmedi .




Ve Heykele biyik eklendi .

O gun bugundur heykel biyiklidir .






En yukardaki resim mi?

bu da bizim Izmir'in efesi :) Inciralti'nda bu yaz ben cektim :)

Bu heykel guzel , bununla bi sorunumuz yok . yalniz su tam bizim evin civarina yakinlarda (bi kac sene evvel) dikilen su heykele ne demeli .. misal ben feci takigim bu heykele ..


yaa hic denizatina binmis efe olur mu? Esim her gordugunde "light efe" diye dalgasini geciyor . Yavuklusu da denizkizidir bunun deyi .. :P Onlarinki biyikli ya ..


zati Izmir'in bu "efe" konusunda hep Aydin karsisina bi ezikligi olmustur. gecsin dalgasini bakalim ..



PS : bu vesileyle, Yoruk Ali Efe ve tum Kurtulus savasi gazi ve sehitlerimizin ruhlari sad olsun ..


7 comments:

Bir Anne said...

aaa, ben bu efeyi taniyorum, yani Izmirli olanini:)) Biz de resimlemistik onu.
Ama turku resmen odumu patlatti. Birden "efelerin efesi" diye baslayinca, bilgisayarin sesi de acikmis epey:))) Sicradim valla.

ayseyaman said...

Canim aklima Atatürk heykellerini getirdin...
Hani su okul bahcesinin arkasina gömülen Ataturk heykeli...:)
Ne diyecegimi bilemiyorum.
Aydindaki bu heykel haberini de acikcasi bilmiyordum onuda ögrendim artık kanaatım kesin biz enteresan bir milletiz..:)

Müzikten dolayı benim ödüm patlamadı ama Musti dinliyordum ne oldu bu adama derken baktım Musti Efe dueti çalıyor... :)
öptm sevgilerle

Tatli Hatiralar said...

sorry canim yaaa . biliyorum bu muzik olayi aniden hic beklemezken cikinca tahrip gucu cok yuksek olabiliyor. sevgilerimle :)

Tatli Hatiralar said...

Musti Efe dueti ilginc olmustur herhalde :) Evet aslinda bizim Ataturk heykellerimiz apayri bir post hatta blog konusu olabilir . sevgilerimle :)

laleninbahcesi said...

Aydından bir kez geçtim. Hatta uyuyordum, kocam uyandırdı - bak Lale ayadından geçiyoruz dedi. O efe heykeli ile ilgili günlerce gazetelerde de yazıldı çizildi. Biz hep böyle şeylere neden takılırız bilemem. İzmirdeki heykeli biliyorum . Selam olsun buradan Efeler diyarına. Sevgiyle ve hep tatlıhatıralarla

Bir Anne said...

Rica ederim canim, onemli degil. severim aslinda Ege turkulerini, hos turkunun her turunu severim aslinda:)

Anonymous said...

Pek güze demising bizim olan. Izimir, tabii ki Aydin 'in gölgesinde kalacak EFE - Zeybek kültürü açisindan. Izmir degil, Mugla, Denizli ve nekadar il varsa. Çunki Aydinogullari Beyligi döneminden gelen bu kúltür, dogal olarak Aydin'dan yesermis ve o zamanlar Aydin'in olan Mugla, Denizli, Izmir etkilenmistir. Simdiki sinirlariyla bile Aydin, Tüm bu kültürün ana yeridir. Yani EFE'ler diyari Aydin olarak kalacak bu böyle. Nedelim Gari... :)