Thursday, May 15, 2008

hancher ...


Dans dedigimiz hadisede bi degisik buyu var , degil mi ..

cocuklugumuzdan beri 23 nisanlar olsun, okul rontlari olsun, akraba dugun ve kinalari olsun, her daim hayatimizda su ya da bu sekilde bi dans oldugu icin midir nedir ...


gerci bahsettigim tam olarak bunlar degil ... daha sanatsal olanlari kastetmistim ben acikcasi ...

(tabii pianist santor ve bateri ekibi esliginde dugun salonlarinda yapilan eglenceleri de sanatsal bulan olabilir , ozur dileyerek ben bu grubun disina cikaricam kendimi) (yahut da CD esliginde yapilan kimi eglenceler ;)) di mi kizlar ? ;)) eglencelidir, ama sanatsal da diil simdi :P )

degisik milletlere ait danslar gibi mesela ..

ilgimi ceker , merak ederim , acaba nasil bi tarihle , nasil bi duyguyla sekillenmis o danslar asirlar boyu, nasil ortaya cikarmis onu o millet diye :) kuzey milletlerinin, afrikan yerlilerinin , amazon ormanlarinin, cinlilerin, japonlarin, araplarin vs vs ...

sunu anladim ki ben en cok kafkas milletlerine ait danslari seviyorum . Cerkes, Cecen , Gurcu, Abhaz danslari :)

Rastladikca seyrediyorum . Ama iki grup var ki onlardan muhakkak haberinizin olmasi gerek . Georgian National Ballet ve Georgian Legend ... arattirirsaniz karsiniza cikacak pek cok guzel videolari var .

Bu konuda en istikrarli ve ozenli calismayi bu iki grupta goruyoruz sanki . Danscilar yillarca bu ise emek vermisler, ve kareografiler bizdeki (biraz otantiklikten uzak) Anadolu Atesi'nden farkli olarak danslarin orjinal kareografilerine ve hikayelerine sadik kalarak hazirlanmis , o yuzden bekledigini (hatta daha otesini) buluyor ve hayranlik dolu bi memnuniyetle izliyorsun danslarini . Ben Anadolu Atesi'ni luzumundan fazla modernlestirilmis ve kalabalik buldugum icin ayni lezzeti onlarda bulamiyorum maalesef .. horon haric ;)








ama tum gruplar icinde de Georgian Legend'i bu Cerkes dansinda tek gecerim .. super bir karografi :)) aslinda merakiniz varsa diger danslarini da aratip izletebilirsiniz , misal Dance Acharuli de cok guzel ;) Bizdeki Cilveloy'da oynamislar .







Bi de yakinlarda kesfettim, "Hancher" diye bir grup var ki !!

bence muhakkak bi izlemelisiniz ;)









bu gun de boylece dans olayiyla gorsel solen yapmis olduk bakalim .
tesekkure gerek yok :P ;)
(cunku itiraf etmem gerekirse konu bulamadim , bahar civil civil , kuslar bortu bocukler disarda dans ediyorlar, aklima bu konu geldi bi tek ;)
yine de ric'ederim , ne demek ;)

8 comments:

laleninbahcesi said...

ben kendi kendime bile dans ederek gezerim evde)). Hoşlandığımız danslarda aynı. Galiba çerkez bir babaanneye sahip olmanın getirdiği bir şey diyorum. Kafkas danslarında içim bir tuhaf olur. Bi de hep derim ki hayatla dans edebilmek de çok önemli. Çünkü her zaman iyi bir kavalye olamıyor)). Sevgilerimle ve hep tatlıhatıralarla

Goksu said...

Tam ben , ilk yorumu yazacagim diye seviniyordum ki, Lale abla benden once davranmis:)

Halk oyunlarin bende cok sevmisimdir.Ve kafkas benimde favorilerimdendir.Belki de erkegin erkek kadinin kadin gibi gorundugu oyunlardan biri oldugu icin.

Aklima bir suru sey geldi simdi, Karadenize tirmanisa gittigimizde Kackar etegindeki Kavron yaylasinda horon tepiyordu herkes ve bizde yapabilecegimizi sanip aralarina karismaya calismistik.Sistem yabanci maddeyi atar ya , oyle atilmistik horondan, ne ritme ne muzige , ne figurlere uyamamamistik:)

Hancer ekibindeki kalem gibi genclere de bayildim:)

Bir Anne said...

Hazir rica etmisken, ben de tesekkur edeyim:))
Bence de cok fazla modernize edilince keyfi kalmiyor dansin. Hancher de guzelmis, tuttum ben de:))

Tatli Hatiralar said...

Lale hanim, insanin keyfi kendinden calisan bi motor :) guzel guzel calisiyorsa , sorun yok .. yok calismiyor, tekliyorsa, insan gam huzun bulutlarina giriyorsa, o zaman Allah sabirlar versin demekten baska bisi gelmiyor elden ..

gipta ediyoruz enerjinize, bombasiniz :) Her daim keyfiniz yerinde, dansiniz uzerinizde olsun :))

Tatli Hatiralar said...

Ehi, aynen beni de bi kere bi sistem dehlemisti, ilkokuldaydim, folklor grubundan atilmistim .. oysa ki dun gibi hatirliyorum iyi dansedemesem de (ayaklari pek tutturamamistim) en guzel folklor kiyafeti benimkiydi, annecigim sagolsun :P cok kirilmistim, ondan sonra hirs yaptim bu konuda yani :) neyse kendimi cok acik etmeyim :))

ne guzel ifade etmissin, cidden Kafkas erkeklerin erkek,kadinlarin kadin gibi oldugu bi oyun degil mi ... gercek hayat da oyle olmali aslinda .. simdi hersey biraz karisti, hos durmuyor ;P

Tatli Hatiralar said...

Sevgili Biranne, cocuklarin ufakken biraz bu konularda egitim almasi bence cok guzel olur .. buyuyunce ogrenme imkan ve firsati olamayabiliyor maalesef .. sevgilerimle :)

seolara said...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
çay makinesi

seolara said...

Paylaşımlarınız harika ilgiyle takip ediyorum. Başarılar.
http://www.remtamutfak.com - Çay Kazanı - Çay Makinaları - Semaver - Tasarruflu Çay Makinesi - Döner Makinası - Tost Makinesi - Fritöz - ızgara - meyve suyu soğutucusu - portakal sıkma makinesi - Sıcak Çikolata Makinesi - Waffle Makinesi - Portakal Sıkacağı - Çorba Kazanı - Kahve Makinesi - Su - Süt Otomatı - Sosis Makinesi - Krep Makinası