Monday, April 14, 2008

cocuk istismari mi sadece ?


bi onceki postumla alakali dertlenenler icin ... " hayirdir yaa, iyisin di mi" felan diye :P

sadece bi roman yazmaya calismistim , biraz huzunlu olduysa romanin konusundan dolayidir :P bi de zati 55 kelimeye roman sigdirmak hic kolay diil :)
zor bi sobeydi, cok calistim :)

yoksa ben huzunlu felan diilim , iyiyim yani :) normal hayatima ayni mihvalde devam ediyorum, hatta daha bile iyiyim, agaclardaki tomurcuklari gordum, icimin bocukleri kipir kipir, bahar sarkilarini soyleyerek geliyor :))) gelen giden, es dost, coluk cocuk , kosusturma ... daha ne isterim :))

neymis, hic telas olacak bisi yok, gayet iyiyiz hepimiz :)

bi de bana o sobeyi hatirlatan , Gulenay'in "seni sobeledim" mesaji olmustu , bak simdi aklima geldi . cocuk istismari ile alakali bi sobeye davet etmis beni , konu ile alakali baya da bisi yazmis .. ee konu ciddi, haliyle yuzum asiliverdi , kaslarimi catmis okuyorken onun yazisini , nasil olduysa birden aklima Nalan'in da beni taaaaa ne zaman sobeledigi geliverdi ..

"hiiii cok ayip oldu yaaaa, ya nasil unuttum ben o sobeyi yaaa" oldum birden .. derhal ustumdeki uyusuklugu attim, "artik yazmamin zamani gelmis" dedim . derhal once Nalanin sonra Gulenayin sobelerine cevap yazmaya karar verdim, ama tabii o esnada yuzumu ve haleti ruhiyemi toparlayamadigimdan da biraz boyle karamsarimsi bi "roman" yazmis olabilirim :P ama sonu iyi bitiyordu rahat olun :) (tabii roman 55 kelimelik oldugundan sonu pek belli olmuyor, olamadi .. ) amaaan neyse ney ! neticede su uc gunluk dunyada bi "roman" da ben yazmis oldum, edebiyat dunyamiza hayirli ugurlu olsun :P umarim cumhuriyet kitap ekine konu olmam, rezil rusvay etmezler beni :P

gelelim diger konumuza ..

cocuk istismari konusu cok ciddi bi konu, cidden .

konu, bilhassa anne ve babalar icin daha bi hassas . cocuk olayini birebir yasadiklari icin 24 saat , bazi konular onlari daha cok endiselendiriyor hakli olarak tabii .. misal ben ilk kez bu sene okula gonderdigim icin cocuklarimi, okulda baslarina bisi gelecek diye ... korkuyorum bazen ne yalan soyliim . Abartmak istemem ama arada aklima gelenler arasinda su malum baskinlar dahi var :P amerikada her sene en az iki uc okul baskini hadisesi oluyor . cagin hastaligi, sorunlarinin hakkindan gelemeyen bazi hasta insanlar ellerinde silah okullara , alisveris merkezlerine filan daliyorlar .

Istismar ise bu extreme orneklerin otesinde bisey ... extreme degil bi kere .. ve her cesidiyle her an hayatta karsimiza cikabilecek bisey maalesef.

cocugunu bizzat anne babanin evde ihmal etmesinden bakicinin tartaklamasina, cocuk iscilere, sokak cocuklarina , hatta cok cok aci ve dehset verici ama pornografiye kadar uzanan genis bi skalada gorulebiliyor ...

Bunun tedavisi ise sahislarin ve toplumun tedavisi ile mumkun . Moral degerlerinden siyrilan (yahut cok yanlis degerlere moral degerler gibi baglanan) bi toplum, herseyi ama herseyi yapabilir . Insanlar daha cocukken ahlaki ve sosyal egitimlerini alamazlarsa, sonra bunu neden yapti diye cok da dusunmemek gerek .
iki gun once Milliyette bi yazar, tecavuz edilip oldurulen italyan bayan aktivist icin "bu toplum nasil boyle cinayetler isleyebilir, bunu dusunelim once" diyordu.
karamsar olmak istemem .. ama asikar olan bisey de var ki cok degistik biz toplum olarak ... ne doguda kalabilmis ne batili olabilmis, iki arada bi derede, kendine ait degerleri koruyamadigi gibi , batinin degerlerinden guzel olanlari da secip ozumseyememis, boyle iki camii arasi beynamaz derler ya hani .. degisik, enteresan bi kultur karmasasi icinde ...

umit ediyorum , israfin neticesinin bi gun kitlik olacaginin bugun "pirinc, bulgur fiyatlari %bilmemkac artti" "barajlarimizda su kalmadi" haberleriyle farkedildigi gibi, eldeki degerleri koruyamadigimiz ve onlarla iyi ornek olamadigimiz gibi cocuklarimiza iyi bi egitim, daha kucukken saglam bi ahlaki ve kulturel egitim sunamamamizin acisinin da ilerleyen yillarda her sahada karsimiza cikacagi (hatta ciktigi) cok gec olmadan farkedilir.

japonyanin beslenme rejiminden guney amerika nehirleri hayat orneklerine kadar her tur tiri viri bilginin sokusturuldugu cocuk zihinlere , okullarda umarim biraz da ciddi olarak iyi ve durust insan olma, cok para sahibi degil cok iyi ahlak sahibi olma , yasadigi cevre ve ulkeye karsi sorumluluk sahibi olma, komsulugun ve vatandasligin gerekleri vs vs gibi konularda da dersler verilir . ders verilmekle kalmaz , buna onem de verilir, umarim ..

Ben burada, isiklarini yakarak gelen bir polis arabasi, yahut ambulans, yahut itfaiye, yahut okul servisi , yahut dizilmis agir agir akan cenaze konvoyunda dahi, en saga cekerek duran ve yol veren (ama mutlaka yol veren) amerikali soforleri gordukce , kendi ulkemde yol vermek soyle dursun arkasina takilip onun hizindan istifade etmeye calisanlari hatirlayip uzuluyorum ..

cocuk istismarinin da toplumdaki diger arizalarla eszamanli olarak , derin bir kemoterapiyle duzelecegini dusunuyorum .. digerleri temizlenmeden tek basina bu olayin da hakkindan gelinemez .. diye dusunuyorum ..
yuzumdeki olanca ciddiyetimle ...
ve samimiyetimle ..

ve saygilarimla :)

PS : yazimi sooyle bi okuyunca farkettim ki , pek bi lokal perspektiften , sadece kendi ulkemiz acisindan bakmisim olaya .. ne soylense ne konusulsa konu bi sekilde turkiyeye baglaniyor buralarda da :} ona verin ... ozlem napiceksiniz :) neyse genis bi sobe, baska blogcu arkadaslar eminim daha guzel irdelemislerdir olayi ;)

3 comments:

Goksu said...

Aaaa yasasin yorumda birim!:)O zaman bana gore gunaydin , sana gore iyi geceler!

Bu cocuk istismari ile ilgili okudugum yazilari okuyunca kaskati kesiliyorum.Soyleyecek sozum bile olmuyor.Aklima su kucucuk bebege tecavuz eden adamlar geliyor falan...neyse!

Bak yine kal geldi.

Ben bu sobenin bir de cocukken soylemeyi sevdigin bir sarki kismi ile devam edeyim."Tilki tilki seni gidi kurnaz seni yaramaz seni yaramaz, kandirirlar iste seni boyle oh olsun sana seni yaramaz:)"

Derin Sularda said...

Bir önceki postunuza ithafen, keske 55 kelimede bitmese dediğim sobeleden biri olmuş...

seolara said...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
tost makinaları
döner ocağı
remta çay kazanı
Endüstriyel
sanayi tipi
çay otomatı
remtamutfak.net
Döner ocağı
çay kazanları
sanayi tipi
sanayi tipi
döküm ızgara
mutfak
full film izle
full film izle
cerciko.com